PERFORM-CDI@UPT¹ºº

Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) este o universitate de cercetare avansată și educație, fiind consacrată ca o instituție de învățământ superior cu tradiție și recunoaștere în plan național și internațional. Misiunea acesteia este “să genereze, respectiv să transfere către societate cunoaștere prin cercetare științifică avansată, cercetare, dezvoltare și inovare, respectiv prin diseminare a rezultatelor prin publicare și/sau implementare”, o “formare profesională superioară” precum și o “contribuție determinantă la dezvoltarea modernă în plan local, regional sau național”. Misiunea actuală reflectă o preocupare atât pentru prezent cât și pentru viitorul societății.
Deoarece ”Cercetarea și inovarea reprezintă motorul transformării”, la intrarea în noul secol de existență, UPT își propune stabilirea și dezvoltarea direcțiilor de cercetare cu potențial de performanță, ce pot aduce un avantaj competitiv universității, prin concentrarea majorității resurselor disponibile. Universitatea trebuie să devină un lider în accesarea de proiecte naționale de cercetare și un partener semnificativ în proiectele cu finanțare europeană, exploatând și dezvoltând potențialul de interdisciplinaritate existent. Obținerea excelenței în cercetare reprezintă o țintă prioritară a UPT pe orizont mediu și îndepărtat, ce poate fi atinsă cu resurse umane deosebite și eforturi financiare consistente.


Activitatea de cercetare-dezvoltare a universității se derulează prin intermediul Institutului de Cercetări pentru Energii Regenerabile al UPT (ICER) precum și în cele 25 de centre de cercetare capabile să deruleze granturi de cercetare în cadrul competițiilor naționale și internaționale, să genereze activități de cercetare fundamentală și aplicativă de calitate superioară. Aceste centre sunt specializate în domeniul științelor inginerești și nu numai, țintind excelența în domenii multidisciplinare cheie ale dezvoltării societății, cum ar fi: energie, mediu și schimbări climatice; tehnologia informației și a comunicațiilor; tehnologii de producție și materiale avansate; siguranța și durabilitatea construcțiilor etc. Se urmărește interconectarea acestor domenii cu programele doctorale, postdoctorale și de pregătire postuniversitară, precum și transferul de know-how către societate.