OBIECTIVELE PROIECTULUI

Creșterea performanței instituționale a Universității Politehnica Timișoara, prin dezvoltarea capacității de cercetare-dezvoltare și de transfer de cunoștințe a Institutului de Cercetări pentru Energii Regenerabile – ICER, structură a UPT, prin extinderea și consolidarea activităților în domeniul de specializare inteligentă “Energie, mediu și schimbări climatice“ pentru a deservi cerințele de inovare ale operatorilor economici din Regiunea Vest a României în contextul tranziției către o economie circulară, respectiv prin intensificarea colaborărilor și îmbunătățirea competitivității și a vizibilității în plan național și internațional.

Obiectivul UPT de a performa în domeniul de specializare inteligentă Energie, mediu și schimbări climatice se află în strânsă corelație cu misiunile stabilite în cadrul programului Orizont Europa, care propune o serie de ”parteneriate în domeniul cercetării și inovării, ce vor contribui la transformările uriașe de la nivelul mediului, al societății și al economiei la care face apel Pactul verde european, prin  care UE s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2050”. 

Obiectivul specific 1

Extinderea și consolidarea infrastructurii de cercetare în domeniul ”Energiei, mediu și schimbări climatice” prin adăugarea centrului de cercetare ”Știința și ingineria mediului” la platforma de cercetare multidisciplinară dezvoltată prin proiectul PERFORM-TECH-UPT (10PFE/16.10.2018), derulat în perioada 2018-2020 și finanțat prin competiția Proiecte de dezvoltare instituțională – Proiecte de finanțare a excelenței în CDI. Această platformă reunește Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile (ICER) și următoarele patru centre de cercetare din UPT: (I. Centrul de cercetare pentru mecanica materialelor și siguranța structurilor, II. Centrul de cercetare “Controlul inteligent al conversiei și stocării energiei”, III. Laboratorul “St. Nădășan” de Rezistența, integritatea și durabilitatea materialelor structurilor și conductoarelor și IV. Centrul de Cercetări pentru Procesarea și Caracterizarea Materialelor Avansate), care desfășoară activități de CDI în acest domeniu. Integrarea structurilor de cercetare mai sus menționate într-un singur ecosistem de cercetare multidisciplinară va asigura coerența și sustenabilitatea direcțiilor de cercetare existente în universitate, alinierea lor la programele de cercetare naționale și europene, creând premisele pentru dezvoltarea de domenii emergente, respectiv pentru diversificarea și îmbunătățirea calității serviciilor oferite către mediului economic și către administrația publică din Regiunea Vest a României.

Cele 6 centre de cercetare ale UPT care vor alcătui noua platformă de cercetare interdisciplinară sunt:

  • Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile (ICER)
  • Centrul de cercetare pentru mecanica materialelor și siguranța structurilor (CEMSIG)
  • Centrul de Cercetări pentru Procesarea și Caracterizarea Materialelor Avansate (CCPCMA)
  • Centrul de cercetare “Controlul inteligent al conversiei și stocării energiei”
  • Centrul de cercetare “Știința și Ingineria Mediului
  • Laboratorul “St. Nădășan” de Rezistența, integritatea și durabilitatea materialelor structurilor și conductoarelor

Activităţile pentru atingerea obiectivului sunt:

A1.1 Organizarea în Etapa I a unui workshop pentru îmbunătățirea colaborărilor dintre cercetătorii de la ICER și de la cele 5 centre de cercetare mai sus menționate, cu scopul de a deveni un pol de cercetare performant în domeniul de specializare inteligentă Energie, mediu și schimbări climatice.  

A1.2 În Etapele II, III și IV se vor derula activități specifice de achiziții a unor echipamente și programe/licențe informatice care să asigure o infrastructură de cercetare-dezvoltare cu grad înalt de noutate în domeniul Energiei, mediului și schimbărilor climatice. De asemenea, se vor asigura servicii de mentenanță a echipamentelor existente, utilizate în cadrul proiectului. Suplimentar se vor desfășura activități specifice de întreținere și reparațiile curente, inclusiv amenajarea spațiilor unor laboratoare de cercetare.    

A1.3 În Etapele IV și V se vor integra și testa echipamentele achiziționate în cadrul noii platforme de cercetare multidisciplinară.

A1.4  Organizarea de seminarii de instruire/demonstrații tehnice/vizite de studiu la potențialii beneficiari, pentru doctoranzi, tineri cercetători din domeniul de specializare inteligentă Energie, mediu și schimbări climatice. Se vor prezenta și cele mai bune practici (modele de succes) cu privire la cercetare, dezvoltare și inovare în cadrul universității dar și în exterior, precum și posibilități de adaptare a acestora la condițiile specifice existente.

Obiectivul specific 2

Dezvoltarea unor mecanisme care să asigure creșterea capacității Universității Politehnica Timișoara de a disemina și valorifica cunoștințele și rezultatele obținute din activitățile de CDI, care să crească atât vizibilitatea universității în plan internațional, cât și competitivitatea prin implicare în proiecte de cercetare cu finanțare națională și europeană. 

Activităţile pentru atingerea obiectivului sunt:

A2.1 Asigurarea de granturi suport pentru participarea cercetătorilor la conferințe internaționale de prestigiu.

A2.2 Stimularea activității de cercetare doctorală, prin finanțarea de stagii de 2-4 săptămâni pentru doctoranzii ale căror teme de doctorat sunt conexe domeniului „Energie, mediu, schimbări climatice”, în vederea finalizării cu succes a părții experimentale a tezei de doctorat, la universități sau centre de cercetare recunoscute în domeniu. 

A2.3 Finanțarea de granturi suport pentru stimularea publicării de articole științifice în reviste WOS cu largă vizibilitate, situate în primele două cuartile.

A2.4 Selecția și angajarea cu normă întreagă a unui număr de 3 cercetători științifici care vor derula activități de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul „Energie, mediu, schimbări climatice”.

A2.5 Identificarea oportunităților de finanțare a activităților de CDI prin organizarea de prezentări a apelurilor de proiecte din cadrul Horizon Europe, cu invitarea unor experți în domeniu. Se urmărește creșterea numărului de aplicații de proiecte internaționale depuse.

A2.6 Creșterea vizibilității internaționale a activităților de CDI din UPT, prin actualizarea informațiilor de pe site-ul www.research.upt.ro, legate de infrastructura de cercetare a universității (locație, echipamente, servicii, resurse implicate), în vederea eficientizării utilizării ei, de proiectele/granturile derulate și de rezultatele acestora, de brevetele și modele de utilitate deținute, de serviciile pe care le poate oferi UPT în zona de CDI. Suplimentar, vor fi realizate profilele cercetătorilor universității, care vor conține informații despre domeniile lor de expertiză, publicații, granturi etc, în scopul promovării activităților acestora către potențiali beneficiari.

A2.7 Atragerea unor cercetători valoroși din străinătate sau cercetători români din diaspora pentru implementarea unor proiecte de cercetare în UPT, conferirea titlurilor de Profesor Onorific și Doctor Honoris Causa unor colaboratori ai universității în domeniul „Energie, mediu, schimbări climatice” și implicarea lor în dezvoltarea networking-ului științific.

A2.8 Susținerea financiară pentru asigurarea accesului la arhive, biblioteci, publicații, baze de date și alte surse de informare.

Obiectivul specific 3

Creșterea calității  serviciilor de cercetare oferite și diversificarea ofertei de servicii de cercetare, dezvoltare și transfer tehnologic a UPT către mediul economic și către entități din zona administrației publice, continua adaptare la nevoile de inovare ale operatorilor economici, în special ai celor din Regiunea Vest a României. Va fi valorificat potențialul profesional și inovator la specialiștilor din UPT, stimulându-se colaborări între universitate și mediul economic în vederea consolidării poziției UPT ca partener strategic al acestuia.

Activităţile pentru atingerea obiectivului sunt:

A3.1 Autorizarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnogic – Politehnica 2020,  cu atribuții în acordarea de consiliere, susținere logistică și financiară pentru brevetarea rezultatelor cercetării, pentru crearea de start-up-uri și spin-off-uri inovative cât și ca punct principal de contact pentru companii;

A3.2 Stimularea transferului tehnologic prin identificarea necesităților agenților economici, asistență tehnică și de specialitate pentru dezvoltarea de produse și tehnologii;   

A3.3 Realizarea ofertei de servicii de cercetare, produse și tehnologii noi sau semnificativ îmbunătățite, inovative și complementare, adaptate la cerințele pieței; 

A3.4 Evaluarea și identificarea brevetelor de invenție și a modelelor de utilitate cu potențial sporit de aplicabilitate, pentru valorificarea lor către potențialii beneficiari din mediul economic;  

A3.5 Organizarea în Etapa V a unui workshop de prezentare a noilor facilități obținute prin achizițiile de echipamente și sisteme informatice, cu scopul de a promova serviciile de cercetare, dezvoltare și inovare către mediul economic.